Jonathan Breyne: « Gerechtigheid is geschied »

Nadat hij op 4 november positief testte op het gebruik van clenbuterol tijdens de Tour of Taihu Lake in China, heeft Jonathan Breyne altijd zijn onschuld staande gehouden. De 23-jarige renner werd deze week uiteindelijk vrijgesproken door de UCI. “Gerechtigheid is geschied”, vertelt hij aan www.directvelo.be.

Grote opluchting, dat is zonder twijfel het gevoel dat bij de ex-renner van Crelan-Euphony overheerste bij zijn vrijspraak. “Het is echt een bevrijding. Deze beslissing is normaal, maar het was heel moeilijk om er naartoe te leven. Wetende dat ik onschuldig was, had ik geen angst moeten hebben, maar de stress was desondanks altijd aanwezig. Ik kon niets anders doen.”

« GEEN ENKELE FOUT GEMAAKT »

Een vrijspraak die geen twijfel zou mogen oproepen voor de renner van Menen, gezien de hoeveelheid clenbuterol die gevonden werd. “De UCI heeft gezegd dat ik geen enkele fout heb gemaakt. De hoeveelheid was zo klein dat het geen enkel effect had op mijn organisme. Een lange periode van stress en inactiviteit ging hieraan vooraf …”

Ondertussen werd Jonathan verbannen uit competitie tot op vandaag. Hij moet niet starten vanaf nul, maar moet toch een achterstand ten opzichte van de anderen wegwerken. “Ik heb niet goed getraind. Dat ging met periodes: ik kon een volledige week trainen en de fiets de volgende weken niet aanraken. Voor mij was het moeilijk om inactief te blijven. Dat zit niet in mijn natuur. Bovendien had ik het moeilijk om mij te herpakken. De wedstrijden kwamen op televisie en ik kon er niet aan deelnemen. Mijn benen jeukten toen ik dat zag.”

« HET GOEDE GEVOEL TERUGVINDEN IS MIJN ENIGE DOEL »

Zijn terugkeer in competitie maakt hij deze zondag in Ardooie in de kleuren van de ploeg Josan-To Win, die altijd het vertrouwen in hem heeft behouden. “Ik dank de mensen die mij geloofden zoals mijn entourage, mijn nieuwe ploeg, maar ook mijn oude ploeg, Crelan-Euphony. Het is een pagina die ik nu kan omdraaien! Zondag heb ik niet echt een doel. Ik wil zien waar ik sta ten opzichte van de anderen. Ik sta nog wat zwaar en ik moet eerst vermageren om het goede gevoel terug te vinden. Dat is mijn enige doel momenteel.”

Breyne heeft geproefd van de profwereld. Dan is het moeilijk om het niet te hebben over een terugkeer naar het profpeloton, maar Jonathan houdt de voeten op de grond. “Ik werk momenteel in een fietsenwinkel. Zo leef ik dus ook van de koers. Als een profploeg aanklopt met een contract voor twee jaar, teken ik meteen, maar geen contract van één jaar. In de profwereld gaat een seizoen snel voorbij en als je je blesseert of als de resultaten uitblijven, gaat een jaar nog sneller voorbij …”

Foto: alle rechten voorbehouden

Artikel vertaald door Birger Vandael.

 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Jonathan BREYNE