Willy Teirlinck blijft in Jonathan Breyne geloven

In december vorig jaar raakte bekend dat sporen van clenbuterol aangetroffen werden in een urinestaal dat de toenmalige Crelan-Euphonyprof Jonathan Breyne tijdens de Tour of Taihu afleverde. Drie maanden later wacht de 23-jarige renner van Josan-To Win nog steeds op een uitspraak. Hoewel ook in het B-staal verboden stoffen ontdekt werden, blijft ploegleider Willy Teirlinck achter de naar Oost-Vlaanderen uitgeweken Waal staan.

"Het is nu al meer dan veertien dagen geleden dat het resultaat van de tegenexpertise bekendraakte, maar blijkbaar heeft de UCI geen haast", zucht Josan-To Win ploegleider Willy Teirlinck. "Ik vind dat de hele procedure ongelooflijk lang duurt. In december werd de positieve test bekengemaakt, maar er is nog altijd geen uitspraak. De redelijke termijn lijkt mij een beetje overschreden. Eerst was Jonathan beloofd dat hij tegen half januari het resultaat van de tegenexpertise zou kennen, maar toen hij met de UCI contact opnam om te weten hoe het zat, kreeg hij te horen dat hij door de feestdagen nog wat geduld moest oefenen. Het is toch niet normaal dat een renner zelf moet aandringen op een snellere afhandeling van zijn zaak? Persoonlijk vind ik dat heel bizar. Ik denk dat ook de KBWB met de zaak verveeld zit, maar zolang de federatie van de UCI het dossier niet krijgt, is ze niet gemachtigd om iets te ondernemen."

Teirlinck blijft hoe dan ook in de onschuld van zijn renner geloven. "Als je weet dat je positief getest hebt, dan ga je toch niet op eigen kosten op stage? Ook voor ons is de hele historie een spijtige zaak. Ik wou Jonathan als kopman uitspelen. Onze ploeg is op dit ogenblik een beetje onthoofd door iets waarmee we niets te maken hebben. Jonathan traint momenteel wel, maar natuurlijk niet met dezelfde drive. Ik heb regelmatig contact met hem en hij geeft mij een vrij positieve indruk. We hopen nu op een gunstige uitspraak."

Ook Jonathan Breyne zelf begrijpt niet waarom de hele zaak zo lang aansleept. "We hadden na de bekendmaking van de analyseresultaten van het B-staal twee weken de tijd om de UCI een antwoord te sturen en mijn advocaat heeft dat gedaan. Het is nu wachten tot de UCI het dossier naar de KBWB doorstuurt. Drie maanden wachten heeft mijn motivatie geen goed gedaan. Ik fiets nog vaak, maar ik train niet zoals het zou moeten. De hele zaak wordt veel te lang gerokken. Na een zware tackle weet een voetballer binnen de twee weken of en hoe lang hij geschorst wordt, maar mijn zaak blijft maar duren. Ik heb toch niemand vermoord? Ik vind het ook maar raar dat ik mijn whereabouts moet blijven invullen."

Ondanks alles stelt Breyne het momenteel op persoonlijk vlak goed. "Ik heb nu een boeiende job bij Van Eyck Sports. Ik zie alle nieuwigheden binnenkomen. Bovendien heb ik toffe collega's en een goede baas. Ik heb ook een nieuwe relatie."

Foto: alle rechten behouden
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Jonathan BREYNE