Joeri Calleeuw: « Kippenvel in de slotkilometers »

Joeri Calleeuw (Geldhof Jielker CT) toonde zich zondag de sterkste in Gent-Staden, de eerste manche van de Beker van België. De 28-jarige West-Vlaming sprong in de slotfase weg uit een selecte kopgroep en won met zeven seconden voorsprong. Op het podium werd hij geflankeerd door Rob Leemans (Lotto-Belisol U23) en Bert Van Lerberghe (EFC-Omega Pharma-Quick.Step).

“Ik voelde me gedurende de volledige wedstrijd vrij goed”, opent Joeri Calleeuw. "Tussen Gent en Staden werd er nooit echt doorgereden. Het was een kwestie van rustig te blijven tot in de finale. Door de vele wind was het peloton wel nerveus. Ik positioneerde me dan ook goed om valpartijen te vermijden."
Op de kasseien van de Steenstraat brak de wedstrijd dan open. In schuifjes ontstond een kopgroep van achttien renners waaruit Davy De Scheemaeker, Rob Leemans, Jeroen Lepla, Daan Myngheer, Christophe Van Cauwenberghe en Bert Van Lerberghe even later wegreden. Alleen Belgisch beloftenkampioen Jens Wallays en Joeri Calleeuw konden de kloof nog dichten. "Het was toch wel uitkijken wie er zou demarreren, want het sterke EFC-blok had met Myngheer, Van Lerberghe en Wallays drie mannetjes voorin. Ik werd ook goed in de gaten gehouden. In de laatste ronde besefte ik dat het moest gebeuren en ik zette aan. In de laatste kilometers had ik echt kippenvel. Daarvoor heb ik de hele winter hard getraind."

« NA MIJN ZEGE IN LEVALLOIS GING IK MET EEN GOED GEVOEL DE WINTER IN »

In 2013 stond Calleeuw maanden aan de kant door twee operaties als gevolg van een slagadervernauwingin zijn linker- en rechterlies. In het najaar haalde hij opnieuw een hoog niveau en uiteindelijk sloot de ex-kampioen van België bij de elite zonder contract het seizoen af met een overwinning in het criterium van Levallois in Frankrijk voor Florian Sénéchal. "Zo kon ik met een goed gevoel de winter ingaan. De voorbije maanden heb ik er alles aan gedaan om opnieuw een stap vooruit te zetten. Tijdens de eerste week van januari trok ik samen met Frederik Vandewiele en Timothy Dupont op trainingsstage naar Mallorca. Daarna ben ik beginnen te werken bij Shifting Gears, een fietsenwinkel in Brugge. Doordat het weer goed meeviel, kon ik echter zonder al te veel zorgen in eigen land trainen."
Door het verdwijnen van Ventilair-Steria moest Calleeuw in het tussenseizoen op zoek naar een nieuwe ploeg. Het ambitieuze Geldhof Jielker Cycling Team zag in hem de gedroomde kopman en kreeg in Gent-Staden al meteen waar voor zijn geld. "Het mag dan wel een kleiner team zijn, de ploeg zet zich volledig in en het wedstrijdprogramma ziet er vrij goed uit. Ik zal me vooral op de interclubs blijven richten. Ook zal ik enkele profkermiskoersen meerijden."

« HET ALGEMEEN KLASSEMENT VAN DE BEKER VAN BELGIË IS GEEN DOEL »

Door zijn overwinning in Gent-Staden in Calleeuw ook de eerste leider in de Beker van België, maar van het klassement ligt hij momenteel niet wakker. "Het algemeen klassement van de Beker van België is geen doel op zich. Een overwinning in een manche heeft namelijk meer uitstraling dan de eindzege. Uiteraard is het altijd mooi om vooraan in het klassement te staan, maar op dit ogenblik ben ik er niet echt met bezig. Ik probeer gewoon in elke interclubwedstrijd een mooi resultaat neer te zetten. Ik hoop dit seizoen nog meerdere grote koersen met succes te kunnen afronden."
Zondag probeert hij opnieuw in eigen provincie te scoren. "Woensdag koers ik in Gooik en zondag staat de Memorial Stive Vermaut in Ichtegem op het programma. Voor een West-Vlaming is dat toch een wedstrijd met meerwaarde, want er wordt op de regionale televisie een verslag van uitgezonden. Nadien volgt er een wedstrijd in Luxemburg."

Foto: Martine Verfaillie
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Joeri CALLEEUW