Julien Van den Brande : « Josan-To Win is de beste optie »

Julien Van den Brande, de Oost-Vlaamse kampioen bij de juniores afgelopen jaar, heeft ervoor gekozen om zich aan te sluiten bij de ploeg Josan-To Win om zijn eerste stappen in de beloftecategorie te zetten. Deze keuze is geen toeval, aangezien hij de halfbroer van Jerôme Baugnies is, de sterke man van 2013. Hij geeft zijn sterke invloed ook toe: “Josan-To Win was geïnteresseerd en daarenboven ken ik ploegleider Willy Teirlinck goed. Ik heb ook andere voorstellen ontvangen, maar Josan-To Win leek mij de beste optie. Zo kan ik een evenwichtig programma rijden en zonder druk starten.” Teirlinck heeft trouwens even gevreesd dat zijn poulain hem zou ontglippen. “Ik ken Julien al een lange tijd. We hadden al gepraat tijdens het seizoen, maar door zijn goede resultaten wist ik niet of hij wel bij ons zou komen. Hij kende mijn visie over de koers en mijn manier van spreken. Zonder twijfel heeft dat de weegschaal doen overslaan”, vertelt Teirlinck aan DirectVélo.

De 19-jarige renner heeft geen schrik voor zijn debuut bij de beloften. “Ik fixeer mij niet op concrete doelen dit jaar. Ik wil gewoon zo goed mogelijk zijn in de belangrijke wedstrijden, ongeacht het resultaat. Ik zet geen druk op mezelf en we zien wel hoe het gaat.” Zijn ploegleider heeft een gelijkaardige mening: “Dit jaar zal zeer moeilijk zijn voor alle eerstejaarsbeloften, met de terugkeer van alle profs die geen contract hebben veroverd. Julien zal bovendien de enige eerstejaars van ons team zijn. Hij is er vooral om te leren. Het niveau zal veel hoger zijn met ploegen als Vastgoedservice-Golden Palace, Team 3M, Wallonie Bruxelles …”

« WERKEN AAN HET TIJDRIJDEN »

Overigens heeft Willy Teirlinck de goede kwaliteiten van zijn nieuwe renner al gezien. “Het is echt een talent voor de toekomst. Hij is naar het wereldkampioenschap getrokken en heeft hele mooie koersen kunnen winnen. Het is een groot renner. Tot op vandaag heeft hij zich vooral getoond op zware parcoursen, maar hij is bij ons om zijn ontwikkeling voort te zetten en hij zal in elk type wedstrijd opgesteld worden. Hij zal de nodige ervaring kunnen opdoen.” De Meerbekenaar bevestigt dat hij nog veel moet werken: “Ik ben vooral gemaakt voor de lange, zware wedstrijden, maar wanneer ik in vorm ben, kan ik me overal tonen. Mijn zwakke punt is het tijdrijden. Ik denk nochtans dat ik een goede tijdrijder kan worden. Ik heb al gewerkt aan mijn aerodynamica. Gezien mijn grootte moet het meeste werk van mijn romp en mijn rug komen.”

Afgelopen winter is Van den Brande drie weken naar Spanje getrokken met Jerôme Baugnies en Sean Van de Waeter. Een voorbereiding die zeer goed is verlopen. “Ik ben er geweest om te werken aan mijn basis. Ik ben net weer een kleine week teruggegaan, puur om extra te trainen op intensiteit in de aanloop naar de wedstrijden. Ik heb altijd alleen getraind om een ideale intensiteit te bereiken. Anders rijd je altijd een beetje in het vage. De renner is zich erg bewust van zijn trainingsmethodes en werkt al maanden minutieus. “Ik heb veel bewondering voor Team Sky. Hun benadering fascineert me enorm. Ik werk trouwens ook met een trainer, Michel Geerinck, en een fysiotherapeut, Steven Vrancken. Ik doe er alles aan om in alle aspecten van de koers een gestage vooruitgang te boeken."

« 2013 WAS EEN GESLAAGD SEIZOEN »

Van den Brande zal vooral de goede momenten van het afgelopen seizoen onthouden, zelfs al heeft hij er niet echt van kunnen genieten. “Mijn seizoen is geslaagd. Ik heb heel regelmatig gepresteerd en ik heb af en toe kunnen winnen. Jammer genoeg heb ik niet altijd kunnen genieten van mijn resultaten, zoals bij mijn overwinning in Herbeumont. Ik had maar één ding in gedachten door de onzekerheid over mijn selectie voor het wereldkampioenschap.” Dat WK in Florence betekende achteraf meer een les dan een goede herinnering. “Mijn prestatie in Florence was onvoldoende. Ik heb alles gedaan om in vorm te zijn, maar dat is niet gelukt. Nochtans heb ik al kunnen strijden met de jongens die in de top tien zijn geëindigd. Ik kan maar één conclusie trekken: ik moet nog harder werken.”

Julien Van den Brande kan niet meer wachten om de eerste wedstrijden aan te vatten. “Ik ben heel ongeduldig om te zien wat het gaat geven. Het blijft wachten tot zondag, dan zal ik deelnemen aan het clubkampioenschap in Vollezele. De week erna hoop ik te kunnen deelnemen aan Brussel-Opwijk, want ik wil meteen tonen dat ik nuttig kan zijn voor de ploeg.” Op lange termijn zal zijn programma deels worden aangepast aan zijn klimkwaliteiten, zo legt Josan-To Winmanager Wlly Teirlinck uit: “Het doel is dat hij leert op elk parcours, maar ik denk dat het parcours van de Triptyque des Monts et Châteaux hem heel goed ligt.” De inwoner van Oost-Vlaanderen hoopt overigens om deel te nemen aan de mooie wedstrijden: “De Triptyque des Monts et Chateaux, maar ook de Triptyque Ardennais, de Ronde van Luik of de Ardense Pijl zijn belangrijke koersen om te leren. De afstand schrikt mij niet af, maar ik zal zien hoe ik de intensiteit van de wedstrijden verwerk."

« IK GENIET VAN EEN TOPSPORTSTATUS WAT MIJN TAAK VERGEMAKKELIJKT »

Hoewel hij student dieetkunde blijft, wil Van den Brande er alles aan doen om ooit prof te kunnen worden. “Ik zit in mijn tweede jaar aan de hogeschool van Gent. Het is soms een beetje moeilijk, maar ik geniet van een topsportstatuut, wat mijn taak vergemakkelijkt. De komende jaren zijn er vooral om te groeien en een profcontract na te jagen. In elk geval zal ik alles hiervoor opzij zetten en voor mijn sport leven. We zullen zien of ik er geraak. Als ik een ploeg zou mogen kiezen, dan neem ik Sky, maar ik blijf mij ervan bewust dat de weg nog heel lang is.” Het is niet meer dan normaal voor een jongen die droomt van de Ronde van Frankrijk om te kiezen voor team Sky …

Foto: Marc Van Hecke - www.sportfoto.be

Vertaald door Birger Vandael
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Julien VAN DEN BRANDE