Jasper Baert: « Als laatstejaarsbelofte doorbreken »

Zeven keer stond Jasper Baert (22) vorig jaar op het podium. Tweemaal mocht de West-Vlaming de handen in de lucht gooien: hij won een etappe in de Franse rittenwedstrijd Tour de la Manche en schreef de regionale wedstrijd in Moorslede-Vierkaven op zijn naam. Het bewijs dat de renner BCV-Soenens in 2013 opnieuw een stap vooruit gezet heeft. DirectVélo strikte Baert voor een interview.

 

DirectVélo: Hoe blik je zelf op vorig seizoen terug?

Jasper Baert: “Ik vond het zelf een goed jaar, waarin ik opnieuw een stap vooruit gezet heb. Ik heb twee wedstrijd gewonnen, waarvan één grote: de tweede rit in de Tour de la Manche. Dat was trouwens het mooiste moment vorig seizoen. Daarnaast heb ik zowel in Belgische als Franse koersen enkele dichte ereplaatsen veroverd. De grootste ontgoochelingen waren mijn forfait voor het Belgisch kampioenschap door ziekte en een valpartij tijdens de Ronde van Oost-Vlaanderen.”

 

Je rijdt nu al enkele jaren in de beloftencategorie. Welke evolutie heb je doorgemaakt?

“Ik wist vooraf dat ik een aanpassingsperiode nodig zou hebben. Ik kon tamelijk snel een zege boeken, maar ik besefte dat het niet altijd zo gemakkelijk zou gaan. De voorbije drie jaren ben ik telkens iets sterker geworden. Ik heb veel bijgeleerd en nu hoop ik daarvan de vruchten te plukken. Als laatstejaarsbelofte wil ik volledig doorbreken, zodat andere ploegen mijn kwaliteiten opmerken.”

 

Mogen we jou als één van de kopmannen bij BCV-Soenens beschouwen?

“Absoluut, het is logisch dat het team op mij rekent. Ik voel me goed in de ploeg: in heel wat wedstrijden zal dan ook mijn kaart getrokken worden.”

 

“Ik houd van de Franse wedstrijden”

 

Welke ambities heeft de ploeg dit jaar?

“Gezien onze versterkte kern willen we het hele jaar door op het voorplan meestrijden. Ik denk dat de ploegleiders ons vooral in de manches van de Lotto Topcompetitie wil zien schitteren. We willen in het ploegenklassement hoger dan vorig jaar eindigen.”

 

En welke doelen heb je jezelf gesteld?

“Ik houd van selectieve omlopen. Ik moet het van wedstrijden hebben, waar een kleine groep naar de streep gaat. Een licht hellende aankomst ligt me het best. Daarom heb ik hoofdzakelijk de Franse koersen met stip aangeduid. Die passen perfect bij mijn rennersprofiel. In het algemeen hoop ik minstens even goed als in 2013 te presteren. Een aantal uitschieters zou welgekomen zijn.”

 

Hoe ziet jouw programma er in de eerste maanden concreet uit?

“Binnenkort vertrek ik nog eens naar Mojacar op stage. Daarna start ik in Brussel-Zepperen. Nadien volgen nog de Kattekoers, Handzame Challenge en Tryptique des Monts et Châteaux.”

 

“Dankzij mijn VDAB-statuut kan ik alles op de koers zetten”

 

Zet je dit jaar alles op de koers?

“Ja, ik heb mijn diploma als tuinaannemer binnen en met succes een VDAB-statuut in de wacht gesleept. Daardoor kan ik in 2014 alles op de koers zetten.”

 

Je bent nu vierdejaarsbelofte. Het ideale moment dus om eind 2014 naar de profs over te stappen.

“Inderdaad, dit jaar probeer ik er alles uit te halen. Ik zal de wedstrijden eruit kiezen die me het best liggen en daar zo hoog mogelijk proberen te eindigen. Het wordt niet gemakkelijk om een profcontract af te dwingen, maar je weet nooit. Als ik goed presteer, bestaat er een kans. Op dit moment is het evenwel nog een verre droom.”

 

 

Vertaald door Laurens Soenen

Foto: Pol Demeyere

 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Jasper BAERT